top of page
חיפוש
תמונת הסופר/תנועם

מה זה ננורימו ואיך תנצחו באתגר בשנת 2022?

כל מה שרציתם לדעת על אתגר הננורימו + טיפים מנצחים

החודש הלאומי לכתיבת רומנים (National Novel Writing Month = NaNoWriMo) הוא אתגר שנתי בו המשתתפים מנסים לכתוב רומן של 50,000 מילים בחודש נובמבר. האתגר נוסד בשנת 1999 ע"י כריס בטי וקבוצת חברים בסן פרנסיסקו, ומאז גדל והפך להיות תופעה גלובלית, עם מאות אלפי משתתפים.


החוקים פשוטים: להתחיל אחרי חצות ב-1 לנובמבר לכתוב ספר חדש (או לכתוב מחדש ספר ישן), ולנסות לסיים אותו עד סוף החודש.


מותר ואף מומלץ לתכנן ולכתוב שלד לפני תחילת האתגר, אבל להמשיך לכתוב פרויקט נוכחי או בתהליך כתיבה, לא נחשב באופן רשמי לחלק מאתגר הננורימו – למרות שיש הרבה סופרים שמכופפים קצת את החוקים בנושא הזה.


האתגר מסתיים בשעה 23:59, ב-30 לנובמבר. כל מי שמסיים אותו נחשב למנצח.

כדי להשלים את האתגר בזמן, תצטרכו לכתוב בממוצע 1,666 מילים בכל יום. לאחר מכן ניתן להעלות את הספר לאתר הננורימו כדי לוודא את ספירת המילים. הזוכים מקבלים כרזות ותעודות, אותן הם יכולים לשתף עם העולם, אם הם בוחרים.


במדריך זה תקראו על:


למה להשתתף באתגר הננורימו?

אולי תמיד רציתם לכתוב ספר, אבל אף פעם לא באמת מצאתם את הזמן או שניסתם כבר לכתוב ספרים, אבל אף פעם לא הצלחתם לסיים אותם. אולי אפילו כבר סיימתם לכתוב ספר בעבר, אבל הייתם מתוסכלים מכמות הזמן שזה לקח לכם או שאולי הננורימו פשוט נשמע לכם כמו אתגר כתיבה משוגע ומרגש!


לא משנה מה הסיבות שלכם, אתם לא לבד. אנשים מגיעים אל הננורימו עם כל מיני סיבות, אבל אולי שלושת הסיבות המניעות ביותר הן:


1. האתגר מכריח אותך פשוט לשבת, לכבות את העורך הפנימי ולעבוד.

2. הכתיבה המהירה יכולה לשפר את התוצאה שלכם (גם אם זה לא ממש מרגיש ככה תמיד).

3. הננורימו הופך את המאבק היחידני שלכם לאירוע קולקטיבי: לא רק שתהנו מהעידוד והשיתוף עם חברים לכתיבה, אלא גם תוכלו ללמוד המון מידע מהקהילה הזו.


אחד הדברים הטובים ביותר בננורימו הוא שאלפי כותבים אחרים כבר עשו אותו – והם שמחים מאוד להציע את פניני החוכמה שלהם על כיצד להצליח בו. ואם כבר מדברים על זה, אספתי עבורכם את הטיפים הטובים ביותר מסופרים ועורכים, להצלחה באתגר הננורימו!


אני מקווה שהטיפים האלה יספרו לכם דחיפה נוספת באתגר של השנה. לנוחיותכם, חילקתי את הטיפים לשלבים השונים: מ-איך לבחור את הנושא וליצור אאוטליין, עד לטיפים מתקדמים יותר ומה לעשות עם הספר הגמור שלכם.


לבחור על מה לכתוב 🤔

התחילו עם היסודות: העלילה, הדמויות ועבור מי אתם כותבים.


1. מצאו סיפור שאתם ממש אוהבים

"כתבו את הספר שאתם אוהבים, לא את זה שאתם חושבים שעליכם לכתוב" אומר ניית'ן ברנספורד, הסופר של סדרת Jacob Wonderbar. "אם אתם לא כותבים משהו שאתם מאוהבים בו עד מעל הראש, אתם תוותרו ותפרשו לפני עמוד 50. צרו משהו שתהיו גאים בו כל החיים!"


2. תבינו מה אנשים אוהבים לקרוא

אם אתם מקווים יום אחד להוציא את הספר שלכם לאור, אתם תרצו לשלב אלמנטים שימשכו את קהל היעד שלכם. זו הסיבה, לפי העורך טום פלוד, קריאה היא המפתח לכנות לקראת הננורימו: "וודאו שאתם קוראים ספרים עכשוויים בז'אנר שלכם. ואז כתבו בהתאם לקהל היעד.


3. צרו דמויות חזקות

הסופר הארי בינגמן, שכתב את המותחן talking to the dead book, לא ממש מתלהב מהננורימו. "אבל אם אתם חייבים לעשות את זה... תכירו את הדמויות שלכם" הוא אומר. "תכירו אותן באופן אינטימי. תכירו אותן טוב יותר משאתם מכירים את בעלך, אישתך, את הילדים שלכם או את החבר הכי טוב".

על ידי כך שתכירו טוב את הדמויות שלכם, הן יהפכו באופן טבעי לחזקות יותר – וככל שתכירו טוב יותר את האישיות והמוטיבציה שלהן, כך תכתבו אותן מהר יותר ובקלות.


יצירת אאוטליין (שלד) 💀

אחרי שאתם יודעים איזה ספר אתם כותבים, אתם יכולים לבנות את השלד שלו! לפניכם כמה דרכים לגשת אל השלב הזה.


4. כתבו קונספט סיפור של משפט אחד לפני שאתם מתחילים

"סופרים זקוקים למסגרת עבודה ברורה לסיפור" אומרת הסופרת C.S. Lakin. "וודאו שהרעיון הראשוני שלכם מרתק מספיק כדי להיות ראוי לספר באורך מלא. אחרת, זה בזבוז זמן. קודם כל, תקלעו בול עם הקונספט של סיפור-באורך-משפט, אשר מגדיר בברור את הגיבור ואת המטרה שלו."


5. תשקלו לכתוב אאוטליין של פרק-פרק

אחרי שהצלחתם לכתוב את הקונספט במשפט אחד, העורכת שלי סטינצ'קומב ממליצה להרחיב אותו לאאוטליין של פרק-פרק. "אחרי שיש לכם את הרעיון ואת הדמויות בראש, קחו את הזמן לתכנן את הסיפור שלכם מההתחלה ועד הסוף – לפני שאתם מתחילים לכתוב. זה מאפשר לדעת את התכלית של כל סצנה ומיעל את תהליך הכתיבה."


6. או שתתכננו רק את הסצנות החשובות ביותר שלכם

אבל... אולי אאוטליין "שלד" יעבוד טוב יותר עבורכם. "שרטטו את הסצנות הדרמטיות העיקריות ואת נקודות הקונפליקט העיקריות, כדי שתהיה לכם מפת דרכים בסיסית לעבוד איתה" אומר הסופר דרק מורפי. "כתבו את הסצנות המרכזית כדי שלסיפור תהיה מטרה וכיוון. ואז תוכלו לבלות את הזמן שלכם בכתיבה, ולא בלנסות לפענח מה קורה בהמשך."


7. בצעו תחקיר ו"תבנו את העולם" בספר שלכם

סופרי ספרות ספקולטיבית – הטיפ הזה הוא בשבילכם! "חוסר בבניית העולם, המשכיות או בסיבה ותוצאה הם הבעיות הגדולות ביותר שנתקלתי בהן בכתבי הננורימו" אומר מייקל רואולי, עורך בבריטניה. "קצת יותר תכנון על סיפורי רקע, גיאוגרפיה, תרבות, מומחיות או הבנת הטכנולוגיה לספר מד"ב – יכול לעשות הבדל משמעותי."


8. תנו לדמויות שלכם לקבוע את הסיפור

ושוב, דמויות מפותחות היטב הן המפתח לסיפור חזק – ואם אתם מתקשים באאוטליין, הן עשויות להיות הפתרון שלכם. "כשאתם מתארים את המניעים של הדמויות, אתם תגלו אילו מצבים יגרמו להן הכי הרבה קונפליקט," אומרת סופרת הצללים, האנה סנדוול.


"אתם תגלו איך הן מגיבות לסיטואציות וגם אחת לשנייה. זה עשוי לעזור לכם להפוך רעיון עלילה כללי לרשת מורכבת של קונפליקטים נשכניים, סיכונים גבוהים ודיאלוגים ריאליסטים ומרגשים. ואם אי פעם תתקעו במסלול העלילה שלכם, אתם יכולים להשתמש במפת הדמויות כדי להניע רעיון חדש."


למצוא את הזמן לכתוב ⌚️

לכתוב 1,666 מילים כל יום זה אתגר רציני, בלשון המעטה. לפניכם הטיפים שיעזרו לכם לעשות את זה.


9. התייחסו לזמן הכתיבה שלכם כמו לעבודה במשרה מלאה

"שימו בצד כמות זמן מסוימת בכל יום, בין אם חצי שעה, שעה או שעתיים, לכתיבה – ואז תעשו את זה. אומרת העורכת לורדס ונארד. "ודאו שהמשפחה והחברים יודעים שזהו זמן הכתיבה שלכם: אסור להפריע לכם." ואכן, על ידי כך שתפנו לעצמכם את זמן הכתיבה הקבוע הזה (שאינו ניתן למשא ומתן), תוכלו להצליח לעמוד ביעדים שלכם ולעבור את החודש.


10. קבעו מראש כללי יסוד לקראת נובמבר

"הכינו תוכנית," מציעה העורכת מריה ד'מרקו, "והגיעו להחלטות בנוגע לתוכנית לפני שנובמבר מגיע. ההחלטות האלו עשויות לכלול: לא לכתוב בחופשות, לא לכתוב בסופי שבוע, לא לכתוב כשאתם מותשים וכו'. קבלו על עצמכם את הבחירות האלו והודיעו לסובבים אתכם. החליטו עליהן עכשיו, לא באמצע חודש נובמבר, כאשר שיקול הדעת שלכם עשוי להיות להיפגע."


11. נסו לכתוב בכמה "ספרינטים" קצרים ביום

"כל מה שאתם צריכים אלו כמה פרצי כתיבה של 15 דקות בכל יום" אומרת העורכת לינדזי סלגל. "שבו, תעשו את זה ותמשיכו הלאה. אל תדאגו אם לא כתבתם מספיק מילים בימים הראשונים. היצירתיות תתחיל לזרום ואתם תפצו על זה עד שתסיימו את הכתיבה."


סיום הטיוטה הראשונה 📔

טיפים לאיזון סדרי העדיפויות שלכם ושמירה על ההשראה לכל אורך כתיבת הטיוטה הראשונה שלכם.


12. הרשו לעצמכם לא להיות מושלמים

כשזה מגיע לסיר הלחץ הזה שהוא אתגר הכתיבה של נובמבר, "מושלם" הוא האויב של כל מה שטוב. "כשהמטרה שלכם היא 1,667 מילים ליום, אתם לא יכולים להיות אובססיביים לגבי איכות הכתיבה שלכם," מציינת העורכת קייטלין סווריני. "פשוט תכתבו עכשיו ותשפרו אחר כך."


13. אל תפחדו מטעויות – לעיתים קרובות הן נותנות השראה

העורך ג'ים תומס מהדהד את מחשבותיה של סווריני ומעודד כותבים לא לדאוג מהדברים הקטנים. "העצה שלי תהיה שבשלב היצירה, אל תחפשו טעויות. זה לא הזמן לקול הביקורתי. זה הזמן להיות פתוחים וסלחניים לעצמכם ולכתב היד שלכם, לאן שהוא לא ייקח אתכם.


14. סמכו על הדמויות שלכם, גם כשהן משוטטות והולכות קצת לאיבוד

ושוב, אני לא יכולה להדגיש כמה חשובה ההקשה לדמויות שלכם בזמן שאתם כותבים. "עקבו אחרי כל דמות מטורפת שמופיעה ומובילה אתכם במורד מאורת הארנב, ותנו לעצמכם להיות מופתעים!" אומרת הסופרת אנה ר.אלן. "הפואנטה בננורימו היא לא לכתוב את הספר המושלם או להיצמד לאאוטליין שלכם – אלא לפרוץ מחסומים מנטליים ולשחרר את היצירתיות שלכם."


כמו שכבר אמרתי, פיתוח דמויות הוא חלק חשוב מהכנות טרום-הכתיבה שלכם. ובעוד משהו כמו טמפלט פרופיל דמות (גם לי יש אחת כזו שאני עובדת איתה) הוא נקודת התחלה מצוינת, אתם לא מחויבים לשום דבר שהחלטתם בהתחלה. אם הדמות שלכם מתחילה לסטות ממי שתכננתם שהיא תהיה בהתחלה, תנו לה לעשות את זה!


15. השתמשו בהזדמנות הזו כדי לעשות קצת ניסויים

"עשיתי את אתגר הננורימו בשנת 2009 וזה שינה את חיי הכתיבה שלי" אומר הזופר והבלוגר ג'ונה פן. "הטיפ הגדול ביותר שלי יהיה: להשתמש בזמן הזה כדי לשחק – אל תקחו את זה יותר מידי ברצינות. אף אחד לא צריך לראות מה תכתבו, אז שחררו את כל הצנזורה העצמית ותנו לה לקרוע את הדף (מילולית)"


16. חשבו על אתגר הננו כעל "לשים חול בארגז חול"

"כל הקטע בטיוטות ראשונות הוא לשים חול בארגז החול: אתם חוזרים לבנות את הארמון אחר כך," אומרת העורכת רבקה היימן. "המטרה באתגר הננורימו אמורה להיות איסוף כמה שיותר חול אל הארגז. לא כל גרגר חול יהיה בסוף חלק מיצירת המופת שלכם וזה בסדר. פשוט תדאגו להכניס אותו לארגז החול ותמשיכו משם."


17. אבל אל תזרקו לפח את האיכות רק כדי להגיע ל-50,000 מילים

בעוד במטרה האולטימטיבית בננורימו היא כמות, אתם עדיין לא צריכים להיות רשלנים עם הכתיבה שלכם. קצת אהבה קשוחה מהעורכת סשה טרופ: "אתם לא יכולים לקרוא לכתב היד שלכם מהננורימו סיפור כשהוא למעשה ערבוביה של כל מה שעובר לכם בראש, ללא פילטר. הפואנטה בלכתוב 50,000 מילים בחודש היא לא המספר – אלא התהליך, המשמעת והחיבור ליכולת שלכם לכתוב ספר."


18. תנו לעצמכם מוטיבציה באמצעות הרשתות החברתיות

"הצטרפו לקבוצות פייסבוק או התחילו אחת משלכם, בה כולם מעלים בכל יום את כמות המילים שכתבו," מציע דרק מורפי. "לא רק שזה יגרום לכם לכתוב, אלא שזה גם יתן לכם זריקת אנדרופינים כאשר הפוסט שלכם יהיה זה עם כמות המילים הגבוהה ביותר!"


19. מצאו דרכים חדשות לעורר את ההשראה

מורפי גם מציע להשתמש בפינטרסט (Pinterest) כדי ליצור לוח מצב-רוח לספר שלכם: "תשמרו תמונות של שחקנים או דוגמנים שמתאימים לדמויות שלכם. תוסיפו תמונות של סצנות, בתים, עיירות, אובייקטים או מקומות שמופיעים בספר. מצאו איזו אמנת או סגנון מתאימים לספר שלכם וגורמים לכם להרגיש כמו שהייתם רוצים שהקוראים והדמויות שלכם ירגישו.


"אם אתם לא אוהבים את פינטרסט, פרסמו את כל התמונות בבלוג או שתגזרו אותן ותדביקו במסמך (או על לוח אמיתי, אחרי הדפסה). הסתכלו על "העולם" שלכם לפני שאתם מתחילים לכתוב."


אל תערכו תוך כדי כתיבה (!) 🚩

אם אתם רוצים לנצח בננורימו, אל תתנו לעצמכם להיגרר לעריכה! לפניכם כמה טיפים שיעזרו לכם עם זה.


20. נסו לא לחשוב על מה שכבר כתבתם

"תנו לרעיונות ולמילים לזרום ללא הפרעה על ידי כך שלא תדאגו לגבי הפרק או אפילו הפסקה הקודמים," אומר הסופר בן גאלי. "בצורה הזו, תוכלו להתרכז בשימוש הזמן היומי שלכם בחוכמה ולכתוב את כל המילים במסמך, לפני שתספיקו לדאוג לגבי הטעויות והבעיות בכתב היד."


21. זכרו: אתם לא כותבים ספר, אתם כותבים טיוטה ראשונה

"צריך לקרוא לננורימו – ננודרמו" אומר העורך סקוט פק. "מפני שזה מה שאתם בעצם עושים: כותבים טיוטה ראשונה של הספר שלכם. המנעו מהפיתוי לערוך או לנסות לשפר את כתב היד שלכם תוך כדי כתיבה – פשוט תסיימו כבר לכתוב את הדבר הארור!"


טיפים לכתיבת סִפֹּרֶת ✒️

ועכשיו קצת טיפים מתקדמים יותר לכתיבה, כדי לעזור לכם לכתוב את הספר הטוב ביותר שאתם יכולים.


22. השתמשו בדיאלוגים כדי לעשות אקספוזיציה

"המנעו מהתבוננות פנימה רבה מידי ומשימוש בתופעת האינפודאמפינג האיומה," ממליצה העורכת לורי ג'ונסון. "נסו לארוג את סיפור הרקע אל הסיפור הנוכחי באמצעות דיאלוגים או מיני-פלאשבקים. שתי הטכניקות האלה עדיפות בהרבה למסירת מידע לקורא, על פני פשוט להגיד לו את המידע הזה, היות והן מאפשרות לכם לשמור על הקצב ולהראות איך הדמויות מרגישות לגבי זה עכשיו."


23. עזרו לקוראים "לראות" את העולם שיצרתם

באותה נימה, העורך ג'וף סמית' מעודד כותבים לדאוג היטב לדימויים שלהם. "קשה לקוראים ליצור דימויים חזותיים בעיני רוחם – על הסופר להדריך אותם בכל שלב בדרך."


24. אל תכתבו דפים על דפים של סִפֹּרֶת עשירה כשאנגלית (או עברית) פשוטה תספיק

קל מידי לכתוב בפירוט יתר או בשפה מורכבת ועשירת מילים כשאתם מנסים למלא את הדפים לננורימו. הינה עוד טיפ יקר מפז מהעורך סמית': "להעניק שירות לקוראים שלכם לעיתים קרובות אומר לספר את הסיפור שלכם בדרך הברורה ביותר. אנגלית (או עברית) פשוטה היא יפיפייה, ורעיונות ראויים לעמוד או ליפול בזכות עצמם. תגיעו לנקודה שלכם ותמשיכו הלאה."


25. עקבו אחרי הצעד ההגיוני הבא בספר שלכם

"כתבו רק מה שחייב להתרחש בהמשך" ממליץ הסופר אליוט פפר. "יש כל כך הרבה דברים שיכולים להתרחש בהמשך, עד שכתיבת ספר יכולה להרגיש לפעמים כמו תרגיל פרדוקסאלי. אבל בכל נקודה בכל סיפור, יש משהו שפשוט חייב להתרחש כדי שהסיפור יתפקד. הבלש מגלה רמז גורלי. אסון מפריד בין שני אוהבים טרגיים. הגיבורה מבינה שהיא שיקרה לעצמה.


"כתיבת מה שחייב לקרות יוצרת מומנטום, והמומנטום הוא הדלק שמניע כל נרטיב משכנע (וכל סופר/ת ננורימו!)"


להתגבר על מכשולי כתיבה 🌪

שני הדברים של כל משתתפי ננורימו פוחדים מפניהם: דף ריק והסמן המהבהב שלועג לכם עם כל הבהוב. לפניכם הטיפים לנצח אותן ואת כל שאר מכשולי הכתיבה שעשויים לעכב אתכם החודש.


26. אם נתקעתם, דלגו על הסצנה הזו וחזרו אליה אחר כך

"כל הקטע בננורימו הוא לכתוב מילים על הדף, אז פשוט תמשיכו לא משנה מה" אומר דילן הרן, הסופר של 'הזדמנות שנייה'. "אם נתקעתם בלכתוב סצנה ספציפית, תעצרו, תכתבו הערה מהירה על מה שאתם רוצים שיקרה ואז תמשיכו הלאה למשהו אחר. אתם תמיד יכולים לחזור אחורה ולסיים את זה מאוחר יותר!"


27. היו אדיבים כלפי עצמכם כשאתם לא יכולים לכתוב

מריה ד'מרקו מזכירה לכותבים לא לרדת על עצמם יותר מידי. "תקבלו את זה שיהיו עיכובים, הפרעות וזמנים בהם המוח שלכם לא מתפקד," היא אומרת. "נווטו את המכשולים האלה כשהם מתעוררים ותחלפו על פניהם – הם לא 'האויבים' שלכם, הם פשוט חלק מהחיים."


28. השתמשו בדיאלוגים כדי לפתור את המכשול

לסופר והגורו של סופרים עצמאיים, מארק דווסון, יש טיפ פשוט להציע לכם: "אם אתם תקועים, תתחילו עם דיאלוג ותראו לאן הוא לוקח אתכם." לעיתים קרובות, הרבה יותר כיף לכתוב דיאלוגים מאשר עלילה טהורה, אז לפחות תהנו יותר מהכתיבה. אז אם אתם מרגישים תקועים או מתוסכלים עם הספר שלכם, נסו לכתוב כמה דפים של שיחה או ריב או סתם כמה הקנטות בין הדמויות שלכם – סביר להניח שתרגישו את ההשראה מתגנבת חזרה בעקבות כך.


מה לעשות בחודש דצמבר ☔️

הגעתם לסוף נובמבר עם טיוטה ראשונה של 50,000 מילים – עבודה מדהימה! אבל זכרו, זהו רק הצעד הראשון בדרך אל הספר שלכם. לפני שאתם יוצאים לאור (אם תבחרו לעשות זאת), יש עדיין לא מעט עבודה לעשות.


29. הניחו את הטיוטה שלכם בצד למשך חודש לפחות

"אחרי חודש הננורימו, כדאי מאוד להניח את הטיוטה בצד לחודש או יותר," מציע העורך לורדס ונארד. "ולאחר מכן תחזרו את הטיוטה ותתחילו לערוך, לשנות ולתקן!"

הזמן שתבלו הרחק מהטיוטה שלכם הוא חיוני כדי לראות אותה בעיניים חדשות ורעננות, ותהיו מסוגלים לבצע עריכה עצמית הרבה יותר מוצלחת מזו שהייתם עושים ב-1 לדצמבר.


30. השתמשו בקוראי בטא ו/או מעגלי ביקורת

ושוב, פרספקטיבה רעננה היא קריטית ולפעמים הדרך היחידה להשיג אותה היא דרך אנשים אחרים! זו הסיבה מדוע העורכת קייט אנג'לה מציעה להשתמש בקוראי צד שלישי במהלך תהליך העריכה שלכם. "כדי להפיק את המירב מחוויית העריכה שלכם, בצעו את סבב העריכה השני והשלישי שלכם (של עריכה עצמית) ותשקלו לקחת קוראי בטא למעבר ראשוני על כתב היד לפני שתמשיכו לעורכת מקצועית."


31. אל תתחילו לעבוד עם עורכת מיד אחרי שאתם מסיימים את הכתיבה

כשתסיימו את הטיוטה הראשונה שלכם, פשוט תהנו מהרגע ותפתחו את בקבוק השמפניה" אומר העורך אנדרו לוו. "אבל אז כדאי להניח את כתב היד בצד למשך כמה שבועות. לאחר מכן, תחזרו אליו ותתחילו בסבב ראשון של עריכה עצמית. עבודה עם עורכת צריכה להגיע רק אחרי השלב הזה. אחרת, אתם פשוט תשלמו כסך נוסף לעורכת כדי לתקן דברים שהייתם יכולים לתקן בעצמכם!"


טיפים לעריכה עצמית 📝

לפני שאתם מתחילים לחפש עורכת, וודאו שאתם עורכים בעצמכם את כתב היד הכי טוב שאתם יכולים. לפניכם כמה מהטיפים הטובים ביותר שלנו על עריכה עצמית לאחר חודש נובמבר.


32. קראו את הפרק הראשון והאחרון שלכם זה אחרי זה

כדי לשמור על עקביות בכתב היד שלכם, העורכת ג'יל סגינאריו מציעה טכניקה אחת פשוטה: "לקרוא את הפרק הראשון והאחרון שלכם, כך שתוכלו להשוות בין הכוונות הראשוניות שלכם לבין איך שהסיפור שלכם מסתיים בפועל.


"כל כך הרבה מהננורימו עוסק בהשגת מטרות קטנות, עד שיכול להיות קשה לראות את היער בגלל כל העצים," ג'יל אומרת. "לפעמים כותבים מתחילים עם סיפור אחד בראש והוא משתנה כל כך לאט, עד שהם לא שמים לב לשינוי בטון בין ההתחלה לסוף. קריאת פרק אחד ואת הפרק הסופי זה אחר זה יכולה לעזור מאוד בשליטה על השינוי הזה."


33. קראו את כתב היד בקול רם

"אני תמיד מציעה שכותבים יקראו את כתב היד שלהם בקול רם לעצמם," אומרת העורכת סשה טרופ. "וודאו שהוא זורם טוב ויהיה מובן בקלות על ידי הקוראים. אני עושה את זה כשאני עורכת וגיליתי שזה עוזר מאוד במידה שאני לא בטוחה לגבי מבנה של משפט או קצב של פסקה, כמו גם להסרת פרטים מיותרים ומילוליים מוגזמים."


34. הפחיתו חזרות ותיאורים מוגזמים

אכן, דבר אחד שאתם תמיד צריכים לשאוף אליו בכתיבה שלכם הוא שפה יעילה. טכניקה יעילה מהעורכת לאורה מיי יסאקמן: "נתחו את המסר של כל משפט. מה הוא משדר? אם שני משפטים ברציפות מעבירים את אותו מידע, יתכן שיהיה צורך לחתוך אחד מהם.


"רמז: תשמרו את המשפט הפשוט יותר. כשהשפה שלכם הופכת להיות מליצית או מצועצעת מידי, היא כבר לא אותנטית ואתם כנראה בוטים מהדרך של הטון הנרטיבי שלכם."


35. אל תוציאו את המרצע מהשק מוקדם מידי!

והטיפ האחרון שלנו מגיע מהעורכת קטרין דיאז, אשר תשאיר אתכם עם אזהרה חיונית:


"אחד התוצרים של כתיבה מהירה הוא משהו שנקרא front-running או foreshadowing. לעיתים קרובות הסופר אפילו לא מבין שהוא נתן יותר מידי מוקדם מידי. אבל הקוראים נבונים יותר ממה שאתם יכולים לשער והם רוצים לפענח את העלילה במהלך קריאת הספר.


"תנו לטוויסטים ולהתפתחות העלילה שלכם להתגלות תוך כדי פעולה, במקום לרמוז על האסון הממשמש ובוא הרבה לפני שהוא מגיע. להיות מודעים במיוחד לתופעת ה- foreshadowing שלכם באמת יעזור לכם עם הקצב והמתח ויהפוך את הסיפור שלכם לטוב יותר פי אלף."


בשורה התחתונה, אתגר הננורימו הוא כיף ממש ובהחלט יכול לעזור לכם להגשים את חלומות הכתיבה שלכם. ובעוד הוא ללא ספק מאתגר, זה חלק גדול ממה שהופך אותו למתגמל כל כך! המון בהצלחה – אנחנו כבר לא יכולים לחכות לקרוא את מה שכתבתם.


*קרדיט למדריך באנגלית: blog.reedsy.com

279 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page